Het bovengrondse gebouw is volumetrisch tegen de keerwand aangebouwd. Het bestaat uit een L-vormig balkvolume dat in de binnenhoek rond een “panorama-gebouw” scharniert. Aan de noordzijde (inkom) is het gebouw gesloten en afgewerkt met een horizontale doorzichtige en vrij hangende lattenstructuur. Aan de zuidzijde is het gebouw naar het binnengebied opengewerkt en vangt hier optimaal de zon.  De nieuwe gebouwen samen met de bestaande vlinderserre, vormen een gesloten binnenkoer die aan het geheel geborgenheid geeft en zorgt voor een plaatselijk microklimaat waar insecten en vlinders zich thuis voelen.

" />
 

Natuurcentrum Lieteberg

In het najaar van 2001 werd AROgroup Architectuur bvba uitgenodigd om een nieuw bezoekerscentrum te ontwerpen voor De Lieteberg. Als toegangspoort voor het Nationaal Park Hoge Kempen, fungeert het qua invulling als natuureducatief project.
Het gebouw werd in L-vorm aan de noord/oosthoek van de bouwzone geplaatst om optimaal te kunnen gebruik maken van de bescherming van de natuurlijke helling aan deze zijde en van de zon aan de zuid en zuidwest zijde. De oostzijde van het bebouwbaar gedeelte van het terrein bestaat uit een afgegraven kiezelgroeve met een niveauverschil van meer dan 9 m. Deze helling wordt op gevangen door een "keerwand" van gestapelde natuurstenen. De keermuur geeft mogelijkheid tot begroeiing met streekeigen vlinderbloemen. Achter deze keermuur werd het museum op het gelijkvloers- en het kelderniveau geplaatst samen met de gevraagde studielokalen op de verdieping.

Het bovengrondse gebouw is volumetrisch tegen de keerwand aangebouwd. Het bestaat uit een L-vormig balkvolume dat in de binnenhoek rond een “panorama-gebouw” scharniert. Aan de noordzijde (inkom) is het gebouw gesloten en afgewerkt met een horizontale doorzichtige en vrij hangende lattenstructuur. Aan de zuidzijde is het gebouw naar het binnengebied opengewerkt en vangt hier optimaal de zon.  De nieuwe gebouwen samen met de bestaande vlinderserre, vormen een gesloten binnenkoer die aan het geheel geborgenheid geeft en zorgt voor een plaatselijk microklimaat waar insecten en vlinders zich thuis voelen.

/nl/portfolio-items/natuurcentrum-lieteberg/
Top