Dorpsuitbreiding Merrenhof fase I

Het project betreft 19 sociale woningen voor de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak uit Maaseik waarvan 7 appartementen werden aangepast voor rolstoelbewoonbaarheid  en een middelgrote winkel op het gelijkvloers die in handen van de privatieve eigenaar blijft.

Het project ligt aan de kerk van Ophoven en tegen het stroomgebied van de twee beken die het dorp doorsnijden. Langs de Venlosesteenweg gelegen in een overgangsgebied met de natuurlijke parkzone in het lager gelegen beemdengebied.

Het verdiepingshoge niveauverschil tussen de steenweg en het achtergebied werd geintegreerd in het project. Bovenop de 750 m2 grote winkel werden 7 appartementen geplaatst rondom een toegangsterras dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers via een trap- en liftkern. Deze cluster vormt een intieme woninggroep met actief sociale contactmogelijkheden. Overzicht op de omliggende natuur en integratie met de dorpskern zijn de ingrediënten. Onder de winkel aan de achterzijde werden op gelijkvloers 4 appartementen geplaatst. Evenwijdig hieraan huisvest een woonblok 8 appartementen verdeeld over twee niveau`s en bereikbaar via een wandelstraat tussen beide volumes.

In een tweede fase zal er in het achtergebied een plein ontwikkeld worden waarrond drie gebouwengroepen de pleingevels uitmaken.

In de ondergrond van het totaalproject is er een ruime parkeerkelder voorzien waarin ruim 60 wagens kunnen parkeren. De kelder geeft toegang tot de gebouwen van de eerste fase en komt via een inkomgebouwtje uit op het toekomstige plein van de tweede fase.

De fragmentatie in de verschillende gebouwgroepen maken van het geheel een speels volumespel dat vanuit het achtergebied opgebouwd is tegen de helling op tot aan de Venlosesteenweg.

Privacy en wijkgebondenheid worden mogelijk gemaakt binnen de gekozen architectuur en vormentaal.

/nl/portfolio-items/dorpsuitbreiding-merrenhof-fase-i/
Top